Lacrimile sunt secretii ale glandelor lacrimare si sunt de trei tipuri:
- Lacrimile de baza, sau continue, contin apa si proteine si au ca rol mentinerea umezelii suprafetei ochilor, protejandu-i astfel de infectii si corpuri straine.
- Lacrimile reflexe au aceeasi compozitie, insa apar ca reactie la iritatii sau corpuri straine.
- Cel de-al treile tip de lacrimi sunt cele emotionale. Acestea sunt diferite, sunt produse in conditii de stres fizic sau psihic si contin endorfina, magneziu si hormonul pro-lactina.
Este cunoscut si testat faptul ca rasul imbunatateste sanatatea, stimuland sistemul imunitar, ajutand procesele de vindecare si imbunatatind circulatia. Totusi, chiar daca apare in momente de durere si tristete, se pare ca plansul are efecte benefice asupra corpului. Conform studiilor, noua din zece oameni se simt mai bine dupa o „partida de plans”, nivelul stresului fiind mai scazut. Chiar daca stim ca plansul reprezinta o forma unica de exprimare a emotiilor umane, inca nu stim exact care este rolul plansului si cum influenteaza acesta procesele fiziologice.
Conform cercetatorilor, lacrimile ne ajuta sa eliminam toxinele acumulate intr-o perioada de stres si astfel plansul, chiar daca nu are un efect de refacere fiziologica a organismului, poate constitui un mod de reechilibrare psihica si de relaxare. In timpul plansului, respiratia se intensifica, iar sensibilitatea pielii creste. Interesant este si faptul ca aceste reactii inhiba agresiunea si imbunatatesc interactiunile sociale. Un studiu efectuat de cercetatori olandezi a demonstrat ca barbatii care plang sunt considerati mai atragatori de catre femei, pe cand femeile sunt mai atragatoare fara lacrimi in ochi.
Cateva statistici interesante despre plans:
- 20% dintre „partidele de plans” nu depasesc 30 de minute;
- 8% dintre ele pot dura mai mult de 60 de minute;
- 70% dintre cei care plang nu incearca sa ascunda acest lucru;
- 77% dintre plansete au loc chiar acasa;
- 15% dintre momentele de eliberare se desfasoara la serviciu sau in masina;
- in decursul unui an femile plang de 47 de ori, iar barbatii de 7 ori, in medie;
- majoritatea oamenilor (aproximativ 90%) se simt mai bine dupa ce plang.